ارتباط بین نمک یددار و سلامت مغز
ما اغلب نمک را به عنوان چیزی که به آشپزی خود اضافه میکنیم تا طعم و مزه آن را افزایش دهیم یا یک غذا درست کنیم، در نظر میگیریم، اما نمک یددار، نمک همراه با ید اضافه شده نیز به معنای واقعی کلمه غذایی باید حواسمان به آن باشد هستش.
براساس مقالهای که در ژورنال Food Science & Nutrition, تغذیه منتشر شده است، ید نقش کلیدی در رشد مغز کودک به عنوان جنین و نوزاد ایفا می کند. علت این است که غده تیروئید برای تولید هورمونهای تیروئید به ید نیاز دارد که علاوه بر تنظیم فشار خون، ضربان قلب و متابولیسم به رشد مغز و استخوان کمک میکند.
علاوه بر این، نمک یددار در برابر شرایطی به نام کرتینیسم محافظت میکند که می تواند منجر به رشد ذهنی کوتاه مدت جنین در دوران بارداری شود. کمبود ید همچنین میتواند منجر به دشواری یادگیری در دوران کودکی شود. یونیسف بیان میکند که دریافت نکردن میزان کافی ید در دوران بارداری یا کودکی میتواند ضریب هوشی کودک را حدود ۸ تا ۱۰ واحد کاهش دهد. این مسالهای است که نزدیک به ۱۹ میلیون نوزاد را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده است.
خوب و بد نمک یددار
افزایش مصرف نمک یددار یکی از راههای موثر برای مبارزه با کمبود ید بوده است.
حتی نمونههای اخیری از کشورهایی با میزان بالای کمبود ید در کودکان وجود دارد، مانند قزاقستان. با این حال، از طریق کمپینهای تبلیغاتی و حمایتی در مورد استفاده از نمک یددار، آن کشور توانست در اوایل دهه ۲۰۰۰ همه چیز را تغییر دهد و به این مشکل رسیدگی کند.
سازمان بهداشت جهانی تاکید میکند که تمام نمکهایی که خورده میشود باید یددار باشد یا شامل ید به دلیل فواید آن برای سلامت مغز و عملکرد شناختی باشد. البته مصرف نمک در حد اعتدال توصیه میشود، زیرا حاوی سدیم است و میزان بالای سدیم در یک رژیم غذایی خطر ابتلا به فشار خون بالا را که میتواند منجر به بیماریهای قلبی و سکته مغزی شود، بالا میبرد.
اکثر نمک موجود در رژیم غذایی ما ناشی از خوردن غذاهای فرآوریشده و بستهبندیشده مانند گوشت و چیپس و بیسکوییت است، بنابراین مهم است که برچسبهای واقعیت تغذیهای را برای تشخیص میزان سدیم موجود در یک محصول بررسی کنیم.
کمی نمک یددار برای بدن ما خوب است، به خصوص در سالهای اول زندگی، اما مقدار زیاد آن می تواند برای سلامتی ما بد باشد.