نتایج پژوهش «اطلس جغرافیایی» در ارتباط با خیزش سراسری: گستردگی اعتراضات در ۲۶ استان و شدیدترین تظاهرات در تهران و کردستان بود.
رئیس دفتر قم رهبر جمهوری اسلامی: با مشاهده اعتراضات پاییز ۱۴۰۱ طلب مرگ کردم، چون حرفها و شعارها، راس نظام را هدف گرفته بود.
نتایج پژوهشی که در «ششمین همایش ملی پژوهشهای اجتماعی و فرهنگی در جامعه ایران» مطرح شد، با ارائه «اطلس جغرافیایی» خیزش سراسری پس از جان باختن مهسا امینی حین بازداشت گشت ارشاد، نشان میدهد که در دو ماه اول این خیزش، ۲۶ استان ایران صحنه تظاهرات های خیابانی بودهاند و «گستردهترین» و «بیشترین» تظاهراتهای خیابانی علیه نظام جمهوری اسلامی، در استانهای تهران، کردستان، البرز، آذربایجان غربی، مازندران، گیلان و سیستان و بلوچستان رخ داده است.
در این پژوهش مطرح میشود که هر چند «مسئله زن» و مخالفت با حجاب اجباری «یکی از محرکهای» خیزش سراسری بوده است اما «باید عوامل اقتصادی، فرهنگی و دغدغه سبک زندگی» نیز در زمره دلایل این اعتراضات دیده شود.
این اطلس جغرافیایی البته خیزش سراسری را فقط در دو ماه نخست آن، یعنی بازه ۲۶ شهریور تا ۲۶ آبان ۱۴۰۱، بررسی کرده است.
محمد رهبری در مقدمه این پژوهش به موانع جمعآوری اطلاعات میدانی درباره خیزش سراسری در ایران اشاره و تاکید کرده است که از آنجا که «امکان جمعآوری اطلاعات میدانی از اعتراضات» فراهم نبوده، با «رجوع به اخبار منتشر شده از اعتراضات در شبکههای اجتماعی» و «بر اساس تعداد اخبار منتشر شده از هر شهر و استان»، «شدت و گستردگی اعتراضات» را «در استانهای مختلف» به صورت تخمینی برآورد کرده است.
در «اطلس جغرافیایی اعتراضات» همچنین آمده است که پس از دو استان تهران و کردستان، میزان اعتراضات در استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، فارس، البرز، آذربایجان غربی، گیلان و مازندران هم بالا بوده و پس از آن، استانهای اصفهان، آذربایجان شرقی، کرمانشاه و خوزستان قرار دارند که میزان اعتراضات در آنها «متوسط» بوده است.
در بخشی از این اطلس ذکر شده است که «شدت اعتراضات در استانهای کرمان، بوشهر، مرکزی و قزوین» در مقیاس با ۱۳ استان با «اعتراضات شدید و گسترده»، کمتر بوده و «شدت و گستردگی» تظاهراتهای خیابانی در استانهای «اردبیل، قم، یزد، همدان، زنجان، هرمزگان، ایلام، لرستان، گلستان و چهارمحال و بختیاری» نیز در قیاس با سایر استانها، در رتبههای بعدی قرار میگیرد.
این پژوهش میافزاید که از ۳۱ استان ایران، فقط «در چهار استان سمنان، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان شمالی و جنوبی، اعتراضات بسیار ناچیز رخ داده»، اما شدت و گستردگی تظاهرات و اعتراضات در ۲۷ استان بیشتر بوده است.”
منبع:independentpersian