به این ترتیب ایران در پاسخ به موضع شورای همکاری خلیج فارس خواستار راه حل دیپلماتیک برای این مناقشه شده است.
اما علیرغم لفاظیهای تند، رویکرد ایران حاکی از تمایل به مشارکت در مذاکرات سازنده با همسایگانش در خلیج فارس با هدف جلوگیری از تشدید بیشتر و رسیدن به توافقی دوجانبه سودمند است.
اختلاف بر سر میدان گازی آرش از کجا شروع شد؟
مناقشات پیرامون میدان گازی آرش یا دورا، منبع مهم گاز طبیعی واقع در خلیج فارس، پس از اعلامیه شورای همکاری خلیج فارس تشدید شده است.
این بیانیه مبتنی بر توافق قبلی کویت و عربستان سعودی در سال ۲۰۲۲ است که ایران، به طور مداوم آن را «غیرقانونی» خوانده است.
ادعاهای تهران در مورد میدان گازی آرش، مدتها محل مناقشه بوده و بیانیه اخیر شورای همکاری خلیج فارس، وضعیت آن را پیچیدهتر کرده است.
موضع این شورا نه تنها ادعاهای تهران را رد میکند، بلکه بر اتحاد و همکاری کشورهای عضو در زمینه منابع انرژی منطقه هم تاکید دارد.
مناقشه بر سر میدان گازی آرش، ثبات منطقهای را تهدید میکند؟
مناقشه جاری بر سر میدان گازی آرش، نه تنها پیچیدگی ادعاهای ارضی در خلیج فارس را برجسته میکند، بلکه نگرانیهایی را در مورد پیامدهای گستردهتر برای ثبات منطقه و امنیت انرژی ایجاد میکند.
از آنجایی که کشورهای منطقه برای کنترل منابع طبیعیِ باارزش با یکدیگر رقابت میکنند، پتانسیل درگیری افزایش خواهد یافت. از همین رو تلاشهای دیپلماتیک برای حل و فصل دوستانه چنین اختلافاتی اهمیت دارد.
رد ادعاهای شورای همکاری خلیج فارس از سوی ایران، اگرچه بحث برانگیز است، اما راه را برای تعامل دیپلماتیک بالقوه باز میکند که میتواند برای رسیدن به یک راه حل مسالمت آمیز کمک کننده باشد.
تهران اگرچه ادعاهای شورای همکاری خلیج فارس را رد میکند اما همزمان راه را برای تعامل دیپلماتیک بالقوه نمیبندد که میتواند به نوبه خود در رسیدن به یک راه حل مسالمتآمیز مفید و موثر باشد.
منبع:parsi.euronews