https://youtube.com/shorts/xNLB61NbHAs?feature=share
این پدیده جلبکهای بیولومینسانس نامیده میشود. جلبکهای زیست تاب گروهی از موجودات دریایی کوچک هستند که میتوانند درخشش آسمانی در تاریکی ایجاد کنند. در حالی که این پدیده ممکن است در هر منطقه یا هر عمقی از دریا رخ دهد، برخی از خیرهکنندهترین موارد در سطح دریا زمانی اتفاق میفتد که جلبکها به ساحل نزدیک میشوند و با حرکت امواج یا از طریق تکان خوردن قایقها میدرخشند.
درخشش جلبکها در واقع یک مکانیزم دفاعی طبیعی است؛ زمانی که محیط زندگی جلبکها به هم میریزد، درخشش نور رخ میدهد. جلبکهای تک سلولی به نام دینوفلاگاتها تقریبا همیشه پشت این نوع لومینسانس سطحی قرار دارند. این گونه به خاطر تشکیل برخی از گستردهترین جلبک شکفی (رشد گسترده و ناگهانی جلبکها در آب که اثر نامطلوب در کیفیت آب دارد) زیست تاب بدنام است، و این شکفیها – اگر چه زیبا هستند – با اثرات زیست محیطی مضر مرتبط هستند و میتوانند به طور خطرناکی سمی باشند.
بیولومینسانس چیست و چگونه رخ میدهد؟
بیولومینسانس نوری است که توسط یک واکنش شیمیایی در یک موجود زنده تولید میشود.
رنگ زیست تاب تولید شده توسط این واکنش شیمیایی نتیجه آرایش خاص مولکول های لوسیفرین است. دینوفلاگاتها نور آبی خود را با استفاده از واکنش لوسیفرین – لوسیفراز تولید میکنند که مربوط به ماده شیمیایی کلروفیل موجود در گیاهان است. واکنش شیمیایی بین کاتالیزور آنزیم لوسیفراز و اکسیژن زمانی رخ میدهد که جلبکها در حالی که در آب معلق هستند، تکان داده میشوند.
اکسیژن مولکولهای لوسیفرین را اکسید میکند، در حالی که لوسیفراز واکنش را تسریع میکند و انرژی اضافی را به عنوان نور بدون تولید گرما آزاد میکند.